Dana eti

Dana eti, sığırların yavrusu olan danalardan elde edilen et. Avrupa, Amerika ve Avustralya'da yemeklerde en çok tercih edilen et cinsidir

Kısımları


Dana etinin parçalarıDana etinin gerdan, but ve karın kısımları daha çok hareket ettikleri için daha kaslı ve serttir. Gerdan, but ve karından uzakta kalan kısımlar dana etinin en yumuşak ve en tercih edilen (dolayısıyla en pahalı) kısımlarıdır. Dana eti kasaplar tarafından kullanım amacına göre aşağıdaki kısımlara ayrılarak satılır:

  • Kontrolfile
  • Bonfile
  • Nuar
  • Kontrnuar
  • Sokum
  • Tranç
  • Yumurta
  • Antrikot
  • Bodigo
  • Döş
  • Pençeta
  • Kürek
  • Gerdan

Bu parçalar arasında gerdan, pençeta, döş ve kürek kısımları hayvanın daha çok hareket eden kısımları olduğu için daha serttir ve genellikle kıyma olarak kullanılırlar. Nuar, kontrnuar ve bodigo (but) kısımları haşlanarak yenmeye uygundur. Yumurta, tranç ve sokum kısımları kuşbaşı et olarak kullanılır. Bonfile, kontrfile ve antrikot kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.

 

Hazırlanması


Dana eti kasaplar tarafında dört değişik biçimde hazırlanır:Kıyma: Dana etinin makineyle veya elle ince olarak çekilmiş haliParça et (kuşbaşı): Dana etininin 3-5 cm boyutlarında küpler halinde parçalara ayrılmasıBiftek: Dana etinin 1-3 cm kalınlığında ve 10-20 cm genişliğinde dikdörtgenler şeklinde kesilmesiRosto: Dana etinin fırınlanmaya uygun şekilde büyük bir parça halinde hazırlanması

 

Pişirilmesi


Dana eti çok sayıda yemeğin hazırlanmasında ana malzeme olarak kullanılır:Haşlama et (yahni)Kızartma (kavurma)Köfte veya dönerŞiş kebapBiftek (ızgara veya salçalı yemek)Tas kebabıKıymalı yemeklerEtli sebze yemekleri, sebzeli türlüler